Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu na chleb?

Żur

Między chlebem na zakwasie, a zakwasem do zupy, jaki możemy kupić do przyrządzenia żurku, barszczu czy zalewajki istnieje wiele podobieństw, chociażby na poziomie językowym. Sourdough bread tłumaczymy na nasz rodzimy język jako chleb na zakwasie, natomiast Sourdough soup tłumaczymy na barszcz.

Przyrządzenie własnego zakwasu na barszcz należy do jednych z najprostszych czynności jakie możemy wykonać w kuchni. Z własnym zakwasem na chleb jeszcze bardziej zwiększamy szanse na sukces.

Jakiej mąki użyć?

Do samodzielnie przygotowanego barszczu możemy użyć tak naprawdę każdej mąki. Najbardziej klasyczne i najczęściej obecnie stosowane są zakwasy z mąki żytniej, chociaż z łatwością możemy znaleźć przepis na żur z mąki gryczanej, czy pszennej.

Osobiście, na początek polecam bazować na jednej z poniższych mąk:

  • Mąka żytnia pełnoziarnista (typ 2000) – uzyskamy wówczas bardziej kwaśny zakwas, a sama zupa będzie miała nieco ciemniejszy odcień.
  • Mąka żytnia chlebowa (typ 720) /żurkowa – zakwas idealny do jaśniejszego barszczu czy łódzkiej zalewajki.

Ile czasu to trwa?

Samo wymieszanie składników zajmuje chwilę – 5-10 minut, natomiast dojrzewanie – około tygodnia. Gotowy zakwas możemy przetrzymywać około miesiąca w lodówce.

Żur
Stopień rozdrobnienia czosnku wpływa na smak zakwasu – im drobniej, tym bardziej czosnkowy rezultat otrzymamy.

Przepis

  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu na chleb
  • 120 gramów mąki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku**
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • woda (do pełnego słoja*)

Wszystkie składniki dodajemy do czystego słoja. Mieszamy oraz odstawiamy w ciepłe i ciche miejsce. Słój przykrywamy zakrętką i pozostawiamy niedomknięty, aby wydzielający się dwutlenek węgla mógł swobodnie ulatywać. Dojrzewanie zakwasu zajmuje około tygodnia. Gotowy zakwas możemy przetrzymywać około miesiąca w lodówce.

* – zalecam użyć słoja 900 ml – wówczas objętość słoja będzie idealna do odpowiedniej konsystencji zakwasu, a ilość zakwasu odpowiednia na około 2,5-3 litry wywaru.

** – Stopień rozdrobnienia czosnku wpływa na smak zakwasu – im drobniej, tym bardziej czosnkowy rezultat otrzymamy.

Maltoza
https://maltoza.pl
maciej@maltoza.pl
https://www.instagram.com/burzynskimaciej/

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *