Scones, czyli idealny sposób na zakwasowe odpady

Przygoda z zakwasem nie należy do łatwych.
Nawet przygotowanie własnego zakwasu wymaga pogodzenia się z częstszym wynoszeniem śmieci. To właśnie tam najczęściej ląduje niedojrzały zakwas, po kolejnych dniach dokarmiania.
Jednak, czy można ograniczyć te straty? Albo, na przykład, co jeśli rozrobimy za dużo zakwasu?
Problem ten, podobnie jak lwestoa wyboru przekąski do kawy mogą rozwiązać pyszne maślane ciastka – Scones.
Czym są Scones?
Scones są to wypieki pochodzące z Wielkiej Brytanii. Te z Wielkiej Brytanii są najczęściej okrągłe, natomiast w Stanach Zjednoczonych najpopularniejsze są w formie trójkąta.
W Zjednoczonym Królestwie najczęściej podaje się je właśnie do herbaty, z gęstą śmietaną
(tłum. clotted cream) i dżemem.
Co ciekawe w Wielkiej Brytanii wytworzyły się 2 obozy:
- Devon (od hrabstwa Devon) – najpierw śmietana, a potem dżem
- Cornwall (Kornwalia) – również od nazwy hrabstwa – najpierw dżem, a potem śmietana
Nazwa Scone (Scone – liczba pojedyncza, Scones – liczba mnoga) wywodzi się najprawdopodobniej z języka gaelickiego (dominujący język w Szkocji między X i XII wiekiem), Od słowa sgonn, oznaczającego kawałek czegoś.
Scones są maślanym i kruchym wypiekiem, na bazie mąki, masła i soli z dodatkiem proszku do pieczenia, albo sody. Często dodaje się maślankę, chociaż wiele szkockich babć używa zsiadłego mleka.
W USA Scones są na ogół słodsze, niemal deserowe i podawane z owocami, natomiast w Wielkiej Brytanii są nieco bardziej neutralne w smaku.
Scones mogą być z dodatkami w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Zatem, dodatkami mogą być rodzynki, czekolada, żurawina w wersji słodkiej, bądź ser, szynka i zioła w wersji wytrwanej.

Dlaczego zakwas do Scones?
Do oryginalnych Scones często dodaje się maślanki lub zsiadłego mleka (jak tradycyjne szkockie babcie). Podobną rolę może pełnić zakwas, ze względu na swoje kwaśne środowisko. Dzięki czemu stanowi smakową kontrę dla cukru, jak i zasadowej sody lub proszku do pieczenia.
Jaki zakwas użyć?
Do Sconesów możemy użyć zakwasu niedojrzałego, którego właśnie rozwijamy, ale także pozostałości dojrzałego zakwasu. Możemy dodać lekko przejrzały zakwas, jednak nie dodawałbym zakwasu, który ma intensywny zapach acetonu – może przejść do gotowego wypieku.
Ile czasu trwa przygotowanie?
- Wyrabianie i formowanie – 15 min.
- Pieczenie – 20 min.
- Najtrudniejszy etap – czekanie, aż ostygną – 20 min.
Przepis
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g mąki pszennej (typ 450/550)
- 100g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki zakwasu
- Dodatki: skórka z 1 pomarańczy, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 4 łyżki migdałów, 1/2 tabliczki pokruszonej czekolady
- mleko do smarowania i cukier do posypania przed pieczeniem
Etap 1. : Rozgrzanie piekarnika
Przygotowanie Sconesów jest całkiem szybkie, dlatego możemy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do 180° C, ogrzewanie góra-dół.
Etap 2. : Mieszanie masła z suchymi składnikami
Do miski wsypujemy mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia oraz dodajemy odmierzone masło. Masło nie powinno zbyt ciepłe – w temperaturze nie wyższej niż temperatura pokojowa. Masło rozcieramy z suchymi składnikami, podobnie jak w przypadku wyrabiania ciasta kruchego lub kruszonki.
Etap 3. : Łączenie z mokrymi składnikami
W oddzielnej miseczce łączymy jajko, zakwas i ekstrakt waniliowy, po czym dodajemy do roztartego masła z suchymi składnikami. Wrzucamy również dodatki – migdały, czekoladę i skórkę pomarańczową.
Składniki łączymy. Nie zależy nam na długim wyrabianiu – chcemy te składniki gładko połączyć w całość.
Etap 4. : Formowanie
Ciasto rozpłaszczamy i formujemy koło o grubości ok. 2cm. Za pomocą szpachelki lub tępego noża dzielimy na pół. Połówki dzielimy na ćwiartki, a ćwiartki na ósemki. Powstałe kawałki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem.
Etap 5. : Pieczenie
Sconesy pieczemy w temperaturze 180° C na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20 minut lub do zarumienienia.
Etap 6. : Stygnięcie…
Czekamy min. 20 min, aż wystygną. Podajemy ze śmietaną i dżemem. Smarujemy najpierw dżemem, jeśli jesteśmy po stronie Kornwalii, lub śmietaną, jeśli preferujemy hrabstwo Devon :).
Jestem przekonany, że ten wariant – z Polski – możemy opisać stwierdzeniem: Dobre, nie za słodkie.
Eksperymentujcie z dodatkami – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej – i – odkrywajcie nowe smaki – bądźcie jak szkockie babcie w XXIw. 🙂

Maltoza
https://maltoza.pl
maciej@maltoza.pl
https://www.instagram.com/burzynskimaciej/